Een brief aan Linda en anderen

Standaard

De afgelopen week zijn we in de media gewaarschuwd door “experts en een bekende nederlander” voor de heersende “gezondheidshype”. Alsof we het hebben over een heel gevaarlijk virus. Ik heb al veel reacties voorbij zien gekomen en kon het zelf ook niet laten om een brief te schrijven:

Lieve Linda en andere mensen die iets tegen de “gezondheids-hype” hebben,

Als je een gezond gewicht hebt, geen (vage) klachten hebt, goed in je vel zit en tevreden bent over je voedingspatroon, dan zeg ik: blijf vooral zo door gaan. Daar is niets mis mee en niemand die je veroordeeld (naar mijn mening ook de “goeroes’ niet).

Maar helaas zijn er  tegenwoordig te veel mensen (kinderen en volwassen) die het bovenstaande niet kunnen beamen. Waarom? Ze hebben allemaal duidelijke dan wel vage klachten zoals: altijd opgezette buik of veel gasvorming, slechte ontlasting, snel/veel van hoofdpijn, over- of ondergewicht (ondervoed), slecht/onrustig slapen, veel en snel moe, lovehandles, “bier”buikjes, slechte huid (acné), eczeem, mannenborstjes, restless legs en zo kan ik nog wel even door gaan. Zijn deze mensen met die vage/duidelijke klachten dan ook niet gelukkig? Onzin. Ik was ook met mijn “vage” klachten een heel gelukkig mens. Want mijn “vage” klachten had ik geaccepteerd, de klachten hoorden bij mij. Toch begon ik met het lezen van boeken over gezond leven. Waarom? Omdat ik me afvroeg of ik nou echt zo gezond leefde (niet om trouwens van mijn vage klachten af te komen want ik wist niet eens dat ze voedingsgerelateerd waren….). En ja, ook ik raakte in de ban van een ander (gezonder) voedingspatroon. Ik ging uiteindelijk zelfs de studie Voedingsdeskundige volgen.

Na een paar maanden anders eten constateerde ik dat een groot deel van mijn “vage” klachten waren verdwenen, terwijl het me daar nooit om te doen was. Voor mij het bewijs dat voeding wel degelijk invloed heeft op het functioneren van mijn lichaam. Ook zag ik dat mijn kind veranderde door haar andere voeding te geven. 

Als je een oordeel moet geven over de gemiddelde gezondheid van de Nederlander dan springen de tranen in je ogen. Kijk alleen maar naar het feit dat de laatste jaren de gezondheidskosten de pan uit rijzen, er te veel mensen met overgewicht zijn, de één naar de ander kampt met een voedsel intolerantie, om nog maar te zwijgen over andere welvaartsaandoeningen (geestelijk, gedragsmatig of lichamelijk).

Helaas zijn er te weinig mensen met een sterke geest en zijn er te veel mensen die het lastig vinden om te bepalen wat een goed voedingspatroon is voor hun lichaam en voor hun gezin. Wie luistert eigenlijk uberhaubt echt naar zijn of haar lichaam? Mensen leunen (vaak uit gemak en vertrouwen) te veel op datgene dat supermarkten pretenderen en kunnen al die verleidingen in de supermarkten, kantines, snackbars enz (het aanbod is namelijk enorm) niet weerstaan. Met alle gevolgen van dien. Nadenken is er nauwelijks meer bij. Maar zo slaan mensen ook door in de superfoods of andere diëten als ze besluiten dat ze toch iets willen doen aan het “ik zit niet lekker in mijn vel”-gevoel. Zij zoeken een houvast omdat ze het zelf en alleen niet kunnen.  En dat komt omdat wij (inclusief de medici) ons nooit afvragen wat hetgeen wat we in ons lichaam stoppen überhaupt met ons lichaam doet of kan doen. 

Als je last hebt van vage klachten, zoals ik dat had, dan accepteer je die (vage) klachten gewoon alszijnde dat ze bij je horen. Boeken over een gezond voedingspatroon kunnen je een leidraad geven in de zoektocht naar datgene wat voor jouw lichaam goed is. Die steun hebben veel mensen nodig. Ook ik had die nodig. En ik ben het met de tegenhangers eens dat we niet moeten doorslaan in dit gezonde voedingspatroon (van alleen superfoods eten word je namelijk echt geen gezonder mens). Want je kinderen te veel ongezonde voeding geven is net zo slecht als je kind te weinig voedingsstoffen (lees: alleen maar superfoods) geven. Een belangrijk evenwicht in goede koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en veel vezels is essentieel voor elk menselijk lichaam.

In plaats van dat jullie nu Superfoods (ik ben zelf geen voor- of tegenstander) of zogenaamde gezondheids-freaks aanvallen zou ik veel liever zien, dat jullie als experts of bekende nederlander (die toch vaak als voorbeeld worden gezien) aangeven en informeren hoe belangrijk het is dat we weten wat we naar binnen stoppen en dat we luisteren naar ons eigen lichaam. En Linda en anderen, natuurlijk hoort daar ook eens een keer een patatje bij. Ik ben niet voor volledige onthouding van dit soort producten. Maar als je denkt dat je na een avondje friet de volgende dag een balansdag houdt met witte pasta en een sausje uit een pakje dan is het triest gesteld met de voorlichting en informatie over wat gezond is. Ik ben voor meer, vollediger en transparantere informatie en voorlichting van alles wat als eetbaar wordt beschouwd. Kook- en voedingslessen op scholen is noodzakelijk om de jeugd van de energiedrank, gevulde koeken en paprikachips af te krijgen tussen de middag.  Maar helaas zijn nog steeds commerciële belangen veel belangrijker dan de gezondheid van onszelf en ons gezin. Daarom ben ik wel heel blij met het feit dat er steeds meer mensen geïnteresseerd of in de ban raken van gezonde voeding. Hoe meer voedingsdeskundigen (wel of niet gediplomeerd) hoe beter. Jammer alleen dan we zo nu en dan door jullie toch afgeschilderd worden als “freaks”.

Liefs IsaFood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s