Het is weer Pepernoten tijd!

Standaard

IMG_4758
Sinterklaas is in het land en daar horen pepernoten bij. Met een kind die geen lactose kan verdragen, breekt er dan met pepernoten (roomboter) en chocoladeletters (melk) een lastige periode aan. Deze week vroeg mijn dochter: “mam, zullen we alvast twee zakjes met pepernoten maken voor op school en de BSO als we het daar vieren?” Ik vond het een goed idee om te experimenteren met lactosevrije pepernoten. Daarnaast moest er natuurlijk ook iets anders dan geraffineerde suiker toegevoegd worden. Mijn eerste variant (met appel-perenstroop van Crombach (gekocht bij de natuurwinkel) wil ik graag met jullie delen.
IMG_4760-0

Er zitten veel natuurlijke suikers in appelstroop (ondanks dat er geen suiker is toegevoegd (die appelstropen heb je ook nog!) maar onthoudt wel dat hier geen sprake is van een gezond zoetmiddel. Fructose (fruitsuiker) is ook suiker. Dus beperk je inname. Appelstroop is een alternatief voor geraffineerde suiker en je maakt er lekkere pepernoten mee.

Ingrediënten

* 50 gram boekweitmeel
* 50 gram amandelmeel
* 50 gram hazelnootmeel
* 1 theelepel bakpoeder
* 50 gram gesmolten kokosolie
* 2-3 theelepels koek- en speculaaskruiden
* 1-2 theelepels kaneel
* 50 gram appelstroop ** (zonder toegevoegde suikers)
scheutje plantaardige melk

Heb je de bovenstaande drie meelsoorten niet in huis maar bijvoorbeeld wel speltmeel. Dan vervang je het door 150 gram Speltmeel.

Hoe maak je het?
Over voorverwarmen op 175 gragen Celsius. Meng de droge ingrediënten door elkaar in een grote kom. Voeg de gesmolten kokosolie en de appelstroop toe . Kneed het met je handen tot een samenhangend deeg. Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol van het deeg bolletjes zo groot als pepernoten. Leg ze op de bakplaat, niet te dicht tegen elkaar aan en duw ze een beetje aan met je handpalm. Bak de pepernoten gedurende 15 minuten in de oven. Laat ze daarna goed afkoelen. Wij bewaren ze in de koelkast omdat ze dan harder blijven.

IMG_4756

Chocolade pepernoten maken?
Smelt circa 50 gram chocolade reep (het liefste >70% cacao) au bain marie. Doop de afgekoelde pepernoten in de gesmolten chocolade (pas op is warm). Leg ze op een bordje en laat ze hard worden in de koelkast (circa 30 minuten) of versneld in de vriezer (circa 15 min).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s