Avondvierdaagse? Zeg maar gerust Snoepvierdaagse

Standaard

kinderen suiker

Deze week liep mijn oudste dochter voor de tweede keer mee met de avondvierdaagse. Een leuke en gezellige happening waar veel ouders graag met hun kinderen aan mee doen. Wij ook!

Eén van de redenen waarom je mee doet is toch de beweging van jouw kind. We horen namelijk overal om ons heen dat kinderen van tegenwoordig te weinig bewegen dus het geeft ons ,als ouders, een goed gevoel om ons kind mee te laten lopen met de vierdaagse. Maar, sorry ouders en organisatieleden, we slaan op dit punt toch echt volledig de plank mis. Wij doen weliswaar vier avonden aan beweging maar aan de andere kant creëren we potentiële obesitas-kandidaten met al het snoep dat er uitgedeeld wordt.

Nadat namelijk amper 5 stappen zijn gezet na de start, komen de eerste snoepzakken al tevoorschijn. Waarom doen ouders dat? Omdat het kind tijdens het wachten op het startsignaal er al de hele tijd over zeurde en je als ouder nu eindelijk van dat gezeur af kan zijn? Ik weet het niet. En die snoepzak is altijd, heel gek, na een 1/2 km volledig leeg. En zo nog tien andere snoepzakken van tien andere kinderen.

Het idee van samen gezellig lopen, spelen, rennen en lachen gaat zo helemaal verloren. Kinderen zijn alleen nog maar bezig met snoep. Tot overmaat van ramp doet de school ook nog een duit in het zakje en trakteert bij hun kraampje zakjes chips………………  En zo gaan we allemaal met kleine stuiterballen van kinderen naar huis, die bij thuiskomst echt nog niet willen slapen (de suikers gieren door het lichaam heen) en dus pas rond negen uur/half tien eindelijk hun rust vinden.

Ben ik dan helemaal tegen snoep? Nee, maar 1 of 2 snoepjes per kind is echt meer dan voldoende. Ik vraag me af of ouders weten wat geraffineerde suiker met je kind doet of kan doen. Ik heb reeds al eerder over suiker geschreven en wat het met je doet. Papa’s en mama’s dit geldt voor kinderen in het kwadraat!

Hieronder nog een korte opsomming (die ik vond via internet en uit mijn boeken) waar (te veel) suiker onder andere toe kan leiden bij kinderen. En realiseer je dat je vaak al te veel binnen krijgt als je brood, pasta, sauzen, pakjes, zakjes, kant- en klaarmaaltijden, tussendoortjes uit de supermarkt enz eet:

 • Suiker werkt als drugs en is verslavend.
 • Suiker zorgt voor een snelle verhoging van de adrenalinespiegel in je lichaam dit kan hyperactiviteit, angst, concentratiestoornissen en ongedurig gedrag bij kinderen veroorzaken.
 • Suiker kan leiden tot problemen in het maagdarmstelsel.
 • Suiker kan je speeksel zuur maken, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor tandbederf en tandvleesontsteking.
 • Suiker maakt dik.
 • Suiker kan de gevoeligheid voor insuline verlagen, waardoor er abnormaal hoge insulinespiegels in het bloed ontstaan met eventueel diabetes type 2 als gevolg.
 • Suiker kan eczeem bij kinderen verergeren.
 • Suiker kan hoodpijn en migraine geven.
 • Suiker kan leerproblemen veroorzaken en helder denken bemoeilijken.
 • Suiker kan depressies geven, en emotionele instabiliteit veroorzaken.
 • Suiker kan de symptomen verergeren bij kinderen met ADHD en gebleken is dat een vermindering van de consumptie van suiker, door jongeren gebruikt, resulteert in een afname van antisociaal gedrag.

Wat is dan de oplossing voor de avondvierdaagse? Neem komkommers, tomaatjes, paprika’s, wortels of andere groenten en fruit mee. Wees creatief. Ook bij de intocht. Kinderen worden behangen met snoep maar zijn echt net zo blij met een plastic medaille, een bellenblazer, nagellak of stickers.

Het makkelijkste en het goedkoopste is om die zak met snoep te halen vooral omdat je weet dat je je kind er blij mee maakt (ook nog als je het bovenstaande leest???). Maar realiseer je wel dat je kleine snoepjunks van je kinderen maakt. En denk niet: “dat moet die andere ouder dan maar doen”. Begin gewoon bij jezelf en laat zien hoe belangrijk gezondheid en verzorging voor jou en jouw kind is.

Dus dan helemaal geen snoep meer? Voor mij en mijn kinderen zo min mogelijk maar als we nou afspreken dat iedereen dat voor zijn eigen kinderen bepaalt en we het uitdelen afschaffen dan lopen wij volgend jaar sowieso weer mee!!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s