Pap met appeltaartvulling

Standaard

20140404-212518.jpg

Soms eten we als ontbijt of lunch pap. De kinderen (en wij zelf ook) vinden dat heerlijk. Drie maanden geleden zijn we er achter gekomen dat mijn dochter met lactose intolerantie geen havermout kan verdragen. De drie maanden daarvoor kreeg zij langzaam haar klachten terug die ze had toen ze nog melk dronk: veel buikpijn, moeilijk naar de wc kunnen en als klap op de vuurpijl kreeg ze ook haar eczeem weer terug. Dat was voor mij de druppel. Ik ben er van overtuigd dat huidproblemen vaak in relatie staan met de conditie van je darmen. Dat had ik ook al eerder bij haar ondervonden met soja en lactose. Nu ze al bijna een halfjaar van haar eczeem af was, begreep ik het signaal van haar lichaam dan ook niet direct. Ze kreeg nagenoeg geen lactose en soja binnen en toch ging er iets niet goed. Ik zat met mijn handen in het haar omdat ik niet wist wat ze niet kon verdragen. Uiteindelijk heeft een bezoekje aan de acupunctuur ons duidelijkheid gegeven.

Lactose, soja, tarwe, suiker en noten intolerantie
Haar darmen waren dusdanig van streek dat ze op dat moment niet alleen lactose en soja niet kon verdragen maar ook geen tarwe, suiker en noten. We schrokken enorm van deze constatering maar het verklaarde wel haar klachten. Het advies was om haar voorlopig géén van de bovenstaande producten/ingrediënten te geven. Daarnaast moesten we voeding dat leidt tot gisting in de darmen vermijden. We ontvingen een lijst waar al die voedingsproducten opstonden die dat deden. Mijn oog viel direct op de havermout. Net als destijds bij de diagnose lactose intolerantie, wist ik direct dat havermout wel eens het grootste probleem kon zijn.

Havermout
En dat klopte. We stopten met tarwe en noten en beperkte voor het hele gezin de inname van geraffineerde suiker tot een minimum. Tot haar grote teleurstelling kwam de havermoutpap te vervallen als één van haar favoriete ontbijtjes. Na een paar weken zagen we direct resultaat. Haar eczeem werd langzaam minder (dat gaat echt héél langzaam: maar de aanhouder wint :-)) en haar overige klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Nu zijn we drie maanden verder en kunnen we zeggen dat ze weer de oude is. Haar darmen zijn weer tot rust gekomen en haar huid straalt weer.

Pap
Maar omdat ze dol is op pap ben ik op zoek gegaan naar een alternatief die ze wel kan verdragen. Uiteindelijk hebben we die gevonden in een combinatie van Spelt- en Gierstvlokken. En dat gaat goed en ze vindt het lekker (je kunt ook quinoavlokken of boekweitvlokken proberen maar zij vond deze minder lekker). Wij eten dit maximaal twee keer per week als ontbijt danwel lunch. Haar lievelingspap is pap met appeltaartvulling:

Ingrediënten
+/- 100 gram combinatie van Speltvlokken en Gierstvlokken *
+/- 200/250 ml plantaardige melk (rijstmelk bijvoorbeeld)
1/2 geschilde appel in blokjes
1 eetlepel rozijnen
1 theelepel kaneel
1/2 eetlepel kokosrasp
1/2 theelepel vanille extract
1 eetlepel hazelnoten
Beetje kokosolie

*
Verdraag je wel havermout dan gebruik je 100 gram havermout

Hoe te bereiden?
Verhit de kokosolie in een steelpannetje. Verwarm hierin de appel een paar minuten. 20140404-212414.jpg

Voeg de rozijnen, kaneel, kokosrasp, vanille extract en hazelnoten toe en verwarm het nog enkele minuten (vergeet niet te roeren!).

20140404-212444.jpg

Vervolgens maak je in een ander pannetje de pap klaar door de plantaardige melk op te warmen en de vlokken toe te voegen. Laat de pap net zo lang op het vuur staan totdat jij hem dik genoeg vindt. Voeg vervolgens de inhoud van beide pannen samen in een kom en je hebt de heerlijke pap met appeltaartvulling!

20140404-212509.jpg

N.B. De rechterpap is dezelfde pap maar dan met havermout.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s