Lactose intolerantie. Wat is het? En hoe kom je daar achter?

Standaard

Lactose en Lactase
Lactose is een ander woord voor melksuiker en een onderdeel van melk, niet alleen van koemelk maar ook van schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk maar ook van borstvoeding. In principe wordt iedere zuigeling geboren met het enzym (= een eiwit die dient als hulpstof om bepaalde processen in je lichaam te ondersteunen) lactase. Deze wordt aangemaakt door de (dunne)darmwand. Dit enzym zorgt voor verwerking van de lactose. Na verloop van tijd (vanaf circa 2/3 jaar oud) kan de aanmaak van lactase afnemen. Maar door het blijven nuttigen van melk zorgen de meeste mensen er voor dat hun lichaam lactase aan blijft maken. Dit geldt alleen niet voor iedereen.

Klachten
Wanneer jouw lichaam niet of weinig lactase (in de dunne darm) aanmaakt, komt de lactose in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darmwand dienen dan de lactose af te breken. Dit gaat gepaard met gisting in de darmen. De klachten die dan ontstaan zijn: krampen, misselijkheid, opgezette buik, winderigheid en/of diarree. De intolerantie komt in verschillende gradaties voor en is dus afhankelijk van de hoeveelheid lactase die in de dunne darm aangemaakt wordt. Iedereen moet dus voor zichzelf vaststellen wat en hoeveel lactose hij kan verdragen.

Diagnose
Vier jaar lang hebben wij er over gedaan om er achter te komen dat onze dochter een lactose intolerantie had. Hoe komt dat? Omdat onze huisarts haar buikklachten nooit in het verband bracht met voeding. Wel kregen wij vaak het advies haar vezelrijke voeding te geven (om haar stoelgang te verbeteren) en heeft zij heel vaak laxerende middelen voorgeschreven gekregen. Echter haar klachten bleven (terug komen). Daarbij voelden wij ons niet goed bij het continu gebruiken van laxerende middelen. Toen ze op een gegeven moment ook eczeem kreeg, was voor ons de maat vol en hebben wij om een doorverwijzing gevraagd naar een kinderarts. Een vervangende huisarts gaf ons, tussen neus en lippen door, nog het advies om eens een paar weken te stoppen met melk. Dit advies was de “gouden tip”. Onze dochter dronk namelijk heel graag melk en was ook dol op alle gerelateerde melkproducten. Haar eczeem verdween en haar darmklachten namen steeds verder af. Een test in het ziekenhuis was uiteindelijk puur een medische bevestiging van onze vermoedens: onze dochter had een lactose intolerantie.

Vervelend maar wat een opluchting dat we na 4 jaar wisten waar haar darmproblemen vandaan kwamen.

Voeding met lactose
Onze zoektocht naar lactosevrije producten begon. Lactose komt namelijk niet alleen in melkproducten voor maar wordt door veel fabrikanten uit de melk gehaald en als zoetstof gebruikt in andere producten (o.a. vleeswaren, kant en klare producten (pizza, sauzen) maar ook in brood, cake en koekjes of zelfs medicijnen). De hoeveelheid aan lactose in deze producten wisselt enorm. Door het vermijden van deze producten en door het weer te eten, kom je er langzaam achter wat (in dit geval onze dochter) wel en wat ze niet kan verdragen. Dat was en is een hele ontdekkingstocht…….

Leven met lactose intolerantie
Voor onze dochter (die nu 7 jaar is), is het feit dat zij niet altijd hetzelfde kan eten als haar leeftijdsgenootjes of haar zusje en broertje lastig en dat maakt haar af en toe verdrietig. Gelukkig zijn er alternatieve producten en hebben wij inmiddels genoeg recepten verzameld of zelf samengesteld om bepaalde gerechten (na) te maken. Dat kost tijd en energie maar is wat mij betreft de moeite waard. Vooral omdat ik er zelf ook voordeel bij heb. De appel valt waarschijnlijk niet ver van de boom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s