Peruaanse quinoa saladeschotel

Standaard

IMG_2188

Sinds enkele maanden heb ik quinoa (uitspraak kien-wah) ontdekt. Toen ik het roer omgooide (op het gebied van voeding) kwam ik op internet en in kookboeken erg vaak quinoa tegen. Maar omdat ik het op rijst vond lijken sprak het mij nooit aan. Ik ben niet dol op rijst, nooit geweest ook. Ik vind het droog (ik zal het wel niet goed klaar maken) en weinig smaak hebben. Maar wat blijkt: quinoa lijkt helemaal niet op rijst en ook al lijkt het op een graan, het bleek ook geen graansoort te zijn. Wat is quinoa dan wel en waar komt het vandaan?

Quinoa is een plant (en is verre familie van spinazie) en komt van nature uit Zuid-Amerika. De zaden dienen daar als belangrijke voedselbron en worden net zo bereid als rijst en couscous. In tegenstelling tot granen bevat quinoa veel minder suikers en is het rijk van vitamines, mineralen, ijzer, koper en magnesium. Quinoa is glutenvrij (het is geen graan) en het wordt vaak als vervanger gebruikt voor granen in een glutenvrij voedingspatroon. De zaden kunnen een wat bittere smaak hebben (als de producent het er niet af gewassen heeft). Ik zet het vaak een aantal uren (of een nacht) in een bak met water en spoel daarna in een zeef de zaden goed af. Vervolgens breng je ze, net als rijst, in een ruime pan met water aan de kook (circa 12 tot 15 minuten). De zaden breken vervolgens door het koken in water open.
Quinoa is verkrijgbaar bij de natuurwinkel maar ook in de supermarkt. Doordat deze zaden het afgelopen jaar enorm aan populariteit gewonnen hebben (in Amerika en Europa), is de prijs in 2013 van een halve kilo quinoa helaas wel fors gestegen (van circa Eur 3,99 naar circa Eur 5,99 tot Eur 6,99 per pak). Leveranciers in Nederland konden met moeite quinoa geïmporteerd krijgen vanuit o.a. Peru en Bolivia.

Vanavond heb ik een recept uit het Kookboek van de Voedselzandloper geprobeerd. Het was een zeer geslaagde versie en zowel mijn kinderen als mijn man vonden dat ik véél te weinig had gemaakt. Een goed teken! Het recept heb ik op een aantal puntjes aangepast.

Recept Peruaanse Quinoa (hoofdmaaltijd) voor 2 volwassenen en 2 kinderen:

250 gram Quinoa
200 gram tomaten (cherry of trostomaten), gehalveerd of in achten gesneden
1/2 rode ui, in ringen gesneden
250 gram kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
75 gram maïs, uitgelekt
1 avocado in stukjes gesneden
optioneel: zachte geitenkaas in stukjes en/of koriander

dressing: 3 el olijfolie, sap van 1/2 limoen en 1 el mayonaise (Belgische mayonaise)

Indien je de quinoa niet een aantal uren in het water hebt laten staan, kun je de quinoa in kokend water zetten en 10 minuten laten wellen. Vervolgens in een zeef afspoelen en in een pan in een ruim water aan de kook brengen. De overige ingrediënten in een kom samenvoegen. De quinoa heb ik apart geserveerd maar je zou hem ook kunnen samenvoegen in de kom met de overige ingrediënten. Vervolgens heb ik de dressing gemaakt en deze apart geserveerd (dit omdat kinderen vaak geen of heel weinig dressing willen in tegenstelling tot de ouders).

N.B. Vind je mijn recept ook zo lekker? Wat leuk. Wil je het recept gebruiken op jouw blog, website of iets dergelijks? Dan zou ik dat heel leuk vinden, maar alleen door het gebruik van een link naar mijn blog en met bronvermelding. Het overnemen danwel kopiëren van mijn recepten is niet toegestaan.

Advertenties

2 gedachtes over “Peruaanse quinoa saladeschotel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s